Etc. aloittaa keväällä 2014 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa yhteistyön, joka esittelee unkarilaista nykydraamaa suomalaisyleisölle lukuteatterin kautta. Vuosittain esitellään kaksi unkarilaista näytelmäkirjailijaa ja yksi teos valitun henkilön tuotannosta. Kirjailija ja teoksen taustat avataan yleisölle lukuteatteri-illan aluksi, jonka jälkeen ammattinäyttelijät lukevat näytelmän yleisölle. Yhteistyö Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa on osa Etc.:n projektia, jossa eurooppalaista nykydraamaa esitellään Suomessa lukuteatterin keinoin.

Lukuteatteri-illat pidetään Balassi-instituutin tiloissa, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). Esitykset ovat kaikille avoimia, pääsymaksuttomia tapahtumia.

 

Tulossa:

Lukuteatteri #3 26.5.2016 klo 18:00 György Schwajda: Hymni

Suomennos: Juha Valkeapää

György Schwajdan Hymni on satiirinen kehitystarina, joka tarjoaa keinoja arjesta selviytymiseen sekä mahdollisia ratkaisuja henkilökohtaisten konfliktien käsittelyyn tai niiden siedettävämmäksi tekemiseen. Hymni kertoo työläisperheestä, jonka henkiset vastoinkäymiset ovat kasvaneet absurdeihin mittasuhteisiin. Näytelmän sankarit ovat antisankareita, jotka lipuvat hetki hetkeltä kohti ammottavaa kuilua.

Ohjaus: Dávid Kozma

Näyttelijät: Karo Lauronen ja Salla Kozma

Näyttelijät: Salla Kozma, Karo Lauronen

Muusikko: Romulus Chiciuc

Ohjaaja: David Kozma

Lukuteatteri #2 6.10.2014 Háy János Kivivahti (A gézagyerek)

Näytelmä sijoittuu nyky-Unkariin, pieneen, taantuvaan teollisuuskaupunkiin, jota hallitsee kivilouhimo. Henkisesti vajaakykyinen Géza saa elämänsä ensimmäisen työpaikan louhimon kivivahtina. Työpaikalla miesporukka nälvii Gézaa ajankulukseen. Puheilla on kohtalokkaat seuraukset.

Näyttelijät: Petteri Pennilä,  Juha Hippi,  Sanna-Kaisa Patrikainen, Lotta Huitti, Ylva Edlund, David Kozma

Ohjaaja: David Kozma

Lukuteatteri #1 13.5.2014, Spiró György: ”Kvartetti” (1996)
Näytelmässä viisikymmentäluvun lopussa Unkarista Amerikkaan paennut mies saapuu vuosikymmenten jälkeen takaisin Unkariin kiittämään pelastajaansa. Kaksi erilaista maailmaa joutuu kohtaamisessa vastakkain; itä ja länsi, sosialismi ja kapitalismi, lähteminen ja jääminen.  Myös näiden maailmojen käsitys menneisyydestä osoittautuu hyvin ristiriitaiseksi.
Spiró György on palkittu unkarilainen dramaturgi ja näytelmäkirjailija, jonka teoksia on käännetty useille kielille.

Vieras – Juha-Pekka  Mikkola
Pappa – Jukka Voutilainen
Vaimo – Eeva Litmanen
Nainen – Salla Kozma (etc.)
Ohjaus: David Kozma (etc.)
Äänisuunnittelu, musiikki: Romulus Chiciuc (etc.)