Alkuperäinen työryhmä:
Lavalla:, Romulus Chiciuc (RO-FI), Mad Ice (UG-FI), Ágnes Kaszás (HU-FI), Olga Shiskina (RU-FI), Sara Soulié (DK-FI)
Musiikki: Romulus Chiciuc & Olga Shiskina
Graafinen suunnittelu ja valokuvaus: Octavian Balea (RO-FI)
Esityskonsepti ja ohjaus: David Kozma (RO-FI)

Miltä Suomi näyttää ja kuulostaa lugandaksi, ranskaksi, romaniaksi tai venäjäksi? Finnphonia – Emigranticassa metsästetään suomalaisuuden ydintä. Kiteytyykö suomalainen selkäranka Kimi Räikköseen, Nokiaan ja jääkiekkoon? Kuuluuko siihen tuhannet järvet? Tunteeko maamme rajojen ulkopuolella kukaan suomalaista sisua? Entä mitä tapahtuu, kun maahanmuuttaja kertoo Suomesta,  esittää suomalaisuutta kuvaavan nykytekstin omalla äidinkielellään? Kuulostaako saunomisen kuvaus tutulta, kun se tehdään itselle vieraalla kielellä? Välittyykö viesti? Tunnistaako sen samaksi? Tunnistaako suomalainen itsensä? Tunnistaako maahanmuuttaja tekstistä Suomen, suomalaisen? Löytyykö yhtymäkohtia omaan isänmaahan tai äidinkieleen? Onko kielellä loppujen lopuksi väliä? Riittääkö pelkkä ilme kuvaamaan  tunnetta, tilannetta tai tuoksua, jopa kokonaista  kansaa? European theatre collective tutkii näitä kysymyksiä kuuden monikielisen ja –kulttuurisen näyttämötaiteilijan kesken Finnphonia – Emigrantica -esityksessä.

Esityksen tavoitteena on tutkia kieltä, kielimuuria ja kielirajojen yli meneviä ilmaisun keinoja. Se tuo lavalle suomalaisten kirjoittajien tekstejä suomalaisuudesta, mutta tällä kertaa esityskielinä ovat unkari, ranska, tanska, ruotsi, englanti, swahili, luganda, romania, venäjä ja suomi.

Finnphonia Emigranticassa lavalla nähdään viisi eurooppalaista ammattitaiteilijaa, jotka nykyisin asuvat ja työskentelevät Suomessa. Näyttelijä ja muusikko Romulus Chiciuc on kotoisin Romaniasta. Chiciuc vastaa esityksen äänimaailmasta, joka nojaa Chiciucin soittamaan sähköviuluun ja tietokoneella esitystä varten tehtävään musiikkiin. Lisäksi Finnphonia Emigranticassa soi sähkökantele, jota operoi Venäjältä Suomeen muuttanut näyttelijä-muusikko Olga Shishkina. Chiciucin ja Shishkinan lisäksi esityksen äänimaisemaa luovat Ugandasta kymmenen vuotta sitten Suomeen muuttanut näyttelijä ja muusikko Ahmed ”Mad Ice” Kakoyi, unkarilaissyntyinen näyttelijä Ágnes Kaszás sekä suomalais-tanskalainen näyttelijä Sara Soulié. Teoksen ohjaa European theatre collectiven taiteellinen johtaja, Romaniasta vuonna 2006 Suomeen muuttanut David Kozma.

Finnphonia – Emigrantica on jatkoa European theatre collectiven kielellis-taiteelliselle tutkimukselle, joka alkoi vuonna 2009 Finnphonia 5.0 -esityksessä. Tuolloin suomalainen näyttelijä esitti maahanmuuttajien valitsemia suomalaisia tekstejä eri puolilla Eurooppaa suomeksi, tutkien viestin välittymistä kielimuureista huolimatta. Esityksessä pyritään vahvistamaan kielestä riippumatonta ilmaisullista kokemusta paitsi näyttelijäntyön voimin, myös vahvalla ääni- ja kuvamaailmalla. Ilmeiden, eleiden ja äänenpainojen lisäksi ihmisiä yli kielirajojen tuovat ilmaisullisesti lähemmäs äänet, värit ja tietynlainen visuaalinen kuvasto. Esitys on osa European theatre collectiven projektia, jossa luodaan verkostoa Suomeen muualta muuttaneiden ammattilaistaiteilijoiden kesken.

Esityksen ensi-ilta oli 5.2.2014 klo 19, Kulttuurikeskus Stoassa, Turunlinnantie 1.

Koneen Säätiö on tukenut esityksen valmistamista. Ensi-ilta toteutettiin yhteistuotantona Kulttuurikeskus Stoan kanssa.

Tukijoina:
Resolume www.resolume.com
Koistinen Kantele www.koistinenkantele.com

kuvat Octavian Balea, Anttu Koistinen