Paikka: Kulttuuritehdas Korjaamo, Helsinki
Ensi-ilta: 26.8.2010
Kategoria: näytelmä, esitys

Place: Culture Factory Korjaamo, Helsinki
Premiere: 26.8.2010
Category: Play, performance

 

Emigrant Hotel
Ensi-ilta: 26. ja 28.8.2010, Kulttuuritehdas Korjaamo, Helsinki
Ohjaus: David Kozma ja Martina Marti
Näyttelijät: Romulus Chiciuc, Ullariikka Koskela, David Kozma, Salla Kozma ja Saija Lentonen
Dramaturgia: Markus Alanen
Lavastus: Maija Poskiparta
Puvustus: Laura Dammert
Musiikki: Romulus Chiciuc
Äänisuunnittelu: Osku Leinonen
Valosuunnittelu ja koreografia: Jaakko Jokio

 

Tekstit:
Lina Galrito- Physics of life
Ari Wahlsten- The Emigrant
Andras Rutkai- Maybe Sydney
Özen Yula- By the Black sea
Ioan Peter- 3G
Nicoleta Esinencu- Atropina
Roman Schatz- Suomi seminaari
Peca Stefan- Contortionists
Andreas Flourakis- The watch
Patrick Maisano- Farewell speech
Emma Carlin- Foreigner
Nina Mitrovic- Fools come back
Kristian Smeds- Neekerikysymys

 

Emigrant Hotelia on kuin älypeli. Emigrant Hotelin tapahtumat muodostuvat kolmentoista eri maalaisen näytelmäkirjailijan tekstistä. Esitys pureutuu siihen hetkeen, kun ihmiset jättävät kotinsa. Hetkeen, kun he saapuvat uuteen maahan. Hetkeen, kun he kotiin palatessaan kokevat itsensä muukalaisiksi omassa maassaan.
Emigrant Hotelissa European Theatre Collective tutkii muuttoliikettä maasta toiseen ilman poliittista sanomaa. Esitys haluaa löytää ihmisen muukalaisen takana. Muuttaminen on yhtä vanhaa kuin ihmisyys. Ihmiskaupan voisi sanoa alkaneen Zeuksen siepattua Europan. Me pelkäämme edelleen toisiamme. Mikä tekee tuntemattomista niin pelottavia? Onko se omaisuuden menettämisen pelkoa? Vai sen kun kokee oman identiteettinsä haastettavan? Mistä nousee se ennakkoluulo, että ulkomaalaiset ovat pelottavia, väkivaltaisia, raiskaajia, huumediilereitä?
Etc.:n aloittaessa tämän projektin vuonna 2008, maahanmuutto ei ollut juurikaan esillä mediassa. Maahanmuuttajien määrä ei välttämättä ole kasvanut tuosta hetkestä, mutta aihe on joka päivä esillä julkisessa keskustelussa. Talouden kriisi, kasvava työttömyys ja tulevat vaalit ovat sytyttäneet keskustelun muuttoliikkeestä.
1400-luvulta eteenpäin eurooppalaiset alkoivat asuttaa, valloittaa ja kukistaa loppua maailmaa. mikä johti tulevilla vuosisadoilla valtavaan kansakuntien siirtymiseen orjakaupan muodossa. Eurooppalaiset siirtomaaherrat tunsivat olevansa sivilisaation asialla. He tunsivat olevansa muun maailman yläpuolella myös koska valkoisen rodun katsottiin edustavan kaikkea puhdasta ja täydellistä, kun taas mustat liitettiin, ja liitetään edelleen, pahuuteen. Lähempänä nykyaikaa elänyttä (1816-82) kreivi Joseph Arthur de Gobineuta pidetään ”modernin rasismin” edelläkävijänä. Hänen mukaansa rotuja on kolme; valkoinen, musta ja keltainen. Hän luokitteli valkoiset älykkäiksi, moraaliltaan ja tahdonvoimaltaan muita paremmiksi kun taas mustat hänen mielestään olivat näistä kolmesta rodusta kaikin tavoin kyvyttömimpiä, heitä leimasi eläimellisyys ja henkinen epätasapaino. Myöhemmin Gobineun kirjoitukset tekivät vaikutuksen Adolf Hitleriin, joka lainasi tältä ideoita natsipuolueelle, Klu Klux Klaniin ja muihin rasistiryhmittymiin.
Nykypäivän Euroopassa kohtaamme erilaisia maahanmuuttajia. Emme koskaan kuule paikallisten sättivän monikansallisen yrityksen johtajaa koska tämä on ulkomaalainen, vaan sätittäväksi joutuu todennäköisimmin bussikuski, joka on joutunut pakenemaan kotimaastaan pysyäkseen elossa. Fanit jumaloivat huippujalkapalloilijaa, mutta samasta maasta kotoisin oleva työvoimatoimiston asiakas on nationalististen poliitikkojen tyyppiesimerkki, kun äänestäjiä kalastellaan.
Emigrant Hotel koittaa välttää panteismia sekä television ja sanomalehtien välittämää totuutta aihetta käsitellessään. Ryhmä kokoaa metaforisiin hotellitarinoihin kertomuksia ihmisistä, jotka ovat päättäneet jättää kotinsa ja asettua jonnekin muualle. Muuttajien motiivi, oli se sitten sisällissota tai vain nuoren tytön uteliaisuus, ei ole oleellista tarinassa vaan näytelmä keskittyy ihmiseen, josta tulee maahanmuuttaja.
Vapaus maahanmuuttoon on ihmisoikeus, osa oikeutta liikkua. Kansainvälisen ihmisoikeuksien julistuksen mukaan kaikilla on vapaus poistua mistä tahansa maasta, myös omastaan ja palata sinne.
Yleisö näkee kolmetoista erilaista näkemystä Euroopan eri alueilta. Turkkilaisen Özen Yulan kirjoituksesta pienen kylän hirveää sotaa pakenevista asukkaista Peca Stefanin kirjoittamaan Käärmeihmiseen ja Nina Mitrovicin yllätyspalaajiin Fools Come Backissä. Näiden lisäksi yleisö näkee Roman Schatzin, Kristian Smedsin, Ari Wahlstenin, Andreas Flourakiksen, Ioan Peterin, Andras Rutkain, Nicoleta Esinencun, Emma Carlinin, Patrick Maisanon ja Lina Galriton näkemyksiä.

Yhteystyössä: Korjaamo Teatteri