Järjestyksessään kolmas R.E.A.D. -lukudraamafestivaali #3 esittelee uutta eurooppalaista draamaa Helsingissä lokakuussa – näytelmätekstejä lukuteatterina Unkarista, Saksasta ja Romaniasta 26.-28.10.2016

Vuonna 2014 ensimmäisen kerran järjestetty lukudraamafestivaali R.E.A.D. tuo jälleen uusia näytelmätekstejä Helsinkiin 26.-28.10.2016. Festivaalin kolmas vuosi tarjoaa ajankohtaisia näytelmiä Suomesta, Saksasta, Romaniasta ja Unkarista.

Näytelmät ohjaavat sveitiläissyntyinen Davide Giovanzana, romanialaislähtöinen David Kozma sekä Aino Kivi. Esityspaikkoina toimivat Musiikkiteatteri Kapsäkki, Svenska teatern, Café Mascot ja Unkarin tiede- ja kulttuurikeskus.

Saksaa R.E.A.D.issa edustaa Anja Hillingin Surun musta eläin. Unkarilaista draamaa esittelee George Taborin antisemitismiä ja holokaustia käsittelevä Juhlavuosi. Romaniasta Helsinkiin tuodaan Gianina Cărbunariun dokumentin muotoon kirjoitettu Mihaela, the tigress of our town. Suomalaista uutta draamaa esittelee edellisvuoden festivaalin yhteydessä Kristian Smedsin vetämän maahanmuuttaja-dramaturgeille järjestetyn työpajan hedelmä, Alexandra Salmelan Puu sekä lyhytnäytelmää edustava Markus Leikolan absurdi näyttämönovelli Tänään.

R.E.A.D. on perustettu areenaksi, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua näytelmiin, joita ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Lukudraamaesitykset ohjaavat Suomeen muualta muuttaneet teatterin ammattilaiset ja tällä pyritään näyttämään, kuinka monikulttuurinen ja näin ollen monesta erilaisesta draamaperinteestä ammentava suomalainen teatterikenttä on. Festivaali esittelee uutta eurooppalaista draamaa tuoden yhteen Suomessa asuvia ja työskenteleviä kansainvälisiä teatterintekijöitä.

Vuonna 2016 esitettäväksi on valikoitunut tekstejä, joita yhdistävät koko Eurooppaa koettelevat ongelmat; rasismi, eriarvoisuus, maahanmuutto, ulkopuolisuus.

Lukudraamaesitykset valmistetaan työpajoissa, joissa näyttelijät ja ohjaaja työstävät neljän päivän ajan tekstistä tunninmittaiset esitykset. Tänä vuonna festivaali myös jalkautuu ja käymme lukemassa näytelmät iltaesitysten lisäksi vanhainkodeissa.

Lukudraamaesitykset valmistetaan työpajoissa, joissa  näyttelijät ja ohjaaja työstävät neljän päivän ajan tekstistä tunninmittaiset esitykset. Näyttelijät vuonna 2016:

Katja Kiuru, Suvi Koivusalo, Anna Korolainen, Salla Kozma, Karolina Kudjoi, Usva Kärnä, Mari Lehtonen,  Maija Paunio, Petteri Pennilä, Krista Putkonen-Örn, Vilma Putro, Ingemar Raukola, Anastasia Trizna, Tuomas Tulikorpi, Outi Vuoriranta

Lukudraama on tekstin ja puheen taidetta, se ei edellytä näköhavaintoa, ja sopii siten erinomaisesti myös näkövammaisille. 

R.E.A.D. – Readin EuropeAn Drama –festivaali Helsingissä 24.-28.10.2016

Järjestäjä European theatre collective.

Lisätiedot:
 Festivaalijohtaja David Kozma 0442370653

read3ohjelma

R.E.A.D yhteistyössä European theatre collective, Kulttuurikeskus Caisa, Goethe institut Finnland, Balassi-instituutti/ Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Cafe Mascot ja Näytelmäkulma, .

caisa                  goethe                   logo_INT_22

kapsakki                            näytelmäkulma                      footer-logo

Festivaalin tukija on Helsingin kulttuurikeskus.

hgin-kulttuurikeskus