MAANANTAI 6.10.2014

klo 16:30
Kohdemaana Saksa:

Katharina Schmitt – SAM

Translated by Andrew Haydon and Katharina Schmitt

Näyttelijät: Jukka Voutilainen & Julia Lappalainen

Ohjaaja: Luis Raposo da Cruz

Paikka: Goethe Institut (Salomonkatu 5 B 00100, Helsinki)

Esityskieli: Englanti

Newyorkilainen performanssitaiteilija, Sam, on lukitsee itsensä häkkiin vuodeksi. Kyseessä on omakohtainen, kokonaisvaltainen kokeilu eristäytymisestä ja itsensä hillitsemistä. Samin performanssi noudattaa ehdottomia sääntöjä; puhe, kirjoittaminen ja lukeminen ovat kiellettyjen asioiden listalla, hän syö saman aterian joka päivä, ottaa vastaan saman vieraan samaan aikaan päivästä toiseen. Kun vuosi häkissä tulee täyteen, Sam huomaa, että hänen on vaikea päästä yli näistä itselleen asettamista säännöistä. Sisäiset rajoitteet tuntuvat olevan pysyvämpiä kuin ulkoinen vankila.
Katarina Schmittin kirjoittama, Techching Hsiehin One-year performancesta innoituksensa saanut SAM kuvaa, kuinka taiteesta voi tulla vankila, josta ei pääse pakoon edes taiteen avulla.

Yhteistyössä: Goethe Institut Finnland, esityksen oikeuksia valvoo Rowohlt Theater Verlag, Reinbek bei Hamburg: www.rowohlt-theaterverlag.de

 

Klo 18:30

Kohdemaana Unkari:

Háy János Kivivahti (A gézagyerek)

Suomennos Pasi Koste

Näyttelijät: Petteri Pennilä, Juha Hippi, Lotta Huitti, Sanna-Kaisa Patrikainen, Ylva Edlund, David Kozma

Ohjaaja: David Kozma

Paikka: Unkarin kulttuurikeskus (Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki)

Esityskieli: Suomi

Näytelmä sijoittuu nyky-Unkariin, pieneen, taantuvaan teollisuuskaupunkiin, jota hallitsee kivilouhimo. Henkisesti vajaakykyinen Géza saa elämänsä ensimmäisen työpaikan louhimon kivivahtina. Työpaikalla miesporukka nälvii Gézaa ajankulukseen. Puheilla on kohtalokkaat seuraukset.

Yhteistyössä: Balassi instituutti Unkarin kulttuurikeskus

 

Klo 20:00

Iltakonsertti: Olga Shishkina (RU), sähkökannel
Olga Shishkina on Venäjältä kotoisin oleva, helsinkiläinen sähkökannel- ja guslivirtuoosi. Shishkinalla on merkittävä rooli kansanperinnesoittimien tuomisessa takaisin musiikilliseen tietoisuuteen; hän rikkoo omaleimaisella ja luovalla musiikillaan niin genre-, tyyli- kuin kansallisuusrajojakin. www.olgashishkina.me
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa (Mikonkatu 17 C, 00100 Helsinki)