Järjestyksessään neljäs Reading EuropeAn Drama Festival esittelee uutta draamaa Helsingissä marraskuussa. Festivaalilla esitetään näytelmätekstejä Iranista, Moldovasta, Saksasta ja Kreikasta 22.-24.11.2017. Näytelmien ohjaajina toimivat Martina Marti, David Kozma, Lija Fisher, Hilkka-Liisa Iivanainen sekä Aino Kivi. Festivaaliesitykset ovat Musiikkiteatteri Kapsäkissä, Ihana Kahvilassa sekä Globe Art Pointissa.

 

Tämän vuoden alaotsikko on Idästä länteen. Näytelmien teemoina ovat valta, pakolaisuus ja naisten asema Lähi-Idässä ja Euroopassa.

 

Iranilaisen Mahin Sandrin Acclimatization (englanniksi) käsittelee naisten asemaa maan jatkuvassa muutoksessa kolmen naisen elämäntarinan kautta.

Matei Visniecin Migraaaants (englanniksi) tuo esiin Eurooppaa ravistelevan pakolaiskriisin. Nicoleta Esinencun That moment (englanniksi) on näytelmä rahasta, urasta, politiikasta ja valheista perustuen tositapahtumiin tämän päivän Moldovassa.

Andreas Flourakisin The things you take with you (englanniksi) esittelee kreikkalaisten reaktioita tarinoihin, joita pakotettuna kotinsa jättäneet ja Kreikan saaristoon rantautuneet ihmiset ovat kertoneet.

Saksalainen Sibylle Berg maalaa näytelmässään Ja nyt: MAAILMA! (suomeksi) armottoman mutta herkän muotokuvan neljästä nuoresta aggression, apatian, kauhun ja seesteisyyden rajapinnassa kulkevasta naisesta.

 

R.E.A.D. on perustettu areenaksi, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua näytelmiin, joita ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Lukudraamaesityksiä ohjaavat myös Suomeen muualta muuttaneet teatterin ammattilaiset ja tällä pyritään näyttämään, kuinka monikulttuurinen ja näin ollen monesta erilaisesta draamaperinteestä ammentava suomalainen teatterikenttä on. Festivaali esittelee uutta eurooppalaista draamaa tuoden yhteen Suomessa asuvia ja työskenteleviä kansainvälisiä teatterintekijöitä.

 

Festivaalilla on myös Dramatalk -teemakeskustelu ”Keskustelua sanavapaudesta ja rauhantyön mahdollisuuksista.”, joka järjestetään yhteistyössä Suomen PEN:in kanssa. Aiheesta keskustelemassa ovat ohjaaja Aino Kivi sekä Erkki Tuomioja. Keskustelun vetäjänä toimii dramaturgi Veera Tyhtilä.

 

 

Reading EuropeAn Drama Festival yhteistyössä ovat mukana mm. Suomen PEN, Goethe Institut Finnland, Kulttuurikeskus Caisa, Globe Art Point. Festivaalia tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Helsingin Kulttuurikeskus. Festivaalin järjestää European theatre collective.