Internet on ihmiskunnalle yhtä iso askel kuin kuuhun pääseminen. Internetissä ja avaruudessa on paljon samaa: Kaksi kaoottista maailmaa, joihon yritämme sopeutua enemmän tai vähemmän onnistuneina, ja joita emme vielä kunnolla tunne. Olemme keksineet työkaluja navigoida näihin uusiin maailmoihin, mutta innoissamme unohdimme kehittää uuden maailman pelisäännöt.

 

Moni meistä on unelmoinut lapsena astronautin, kosmonautin tai avaruusseikkailijan ammateista. Tuskin kukaan arvasi, että melkein meistä kaikista tulisi jonain päivänä internautteja, avaruusmatkailijoita sohvannurkasta. Pääsimme maailmaan, jossa jokainen meistä voi olla kuka vain, ihan missä vain, tekemässä ihan mitä vain. Samalla menetimme kasvomme ja henkilöllisyytemme. Meistä tuli hetkeksi tasa-arvoisempia kuin koskaan aiemmin todellisessa maailmassa. Vai tuliko?

 

Vapaudella on valitettavasti myös kääntöpuolensa. Osa meistä (internauteista) alkoi tehdä virtuaalimaailmassa kaikkia niitä asioita, joita todellinen maailma ei salli. Meganin tarina on yksi esimerkki tästä. Yksi todellinen tarina.

 

Vaikka Meganin kohtalo nostatti ison keskustelumyrskyn ja nettikiusaamisesta tehtiin tapauksesta johtuen rikos, kiusaaminen ei loppunut. Päinvastoin. Sosiaalisen median käytön alati laajentuessa – jo joka kolmannella maailman kansalaisella on tili jossakin sosiaalisen median palvelussa –, emme edes pysty kuvittelemaan sitä kiusaamisen määrää, mitä internetissä tapahtuu. Meganin tarinasta on tullut yhä ajankohtaisempi. Se pitää kertoa uudestaan ja uudestaan, kunnes meistä (ja maailmasta) tulee parempia ja viisaampia.

Ensi-ilta Valtimon teatterissa 17.10.2017, esitykset jatkuvat 11.11.2017 saakka. Perjantaina 20.10. järjestetään hyväntekeväisyysnäytös, jonka lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä Aseman Lapset ry:n kiusaamista kitkevään kampanjatyöhön. Esitys on European theatre collectiven ja Valtimon teatterin yhteistuotanto.

“Mä en kaipaa sun paskaystävyyttäsi.”

“Maailma olisi parempi paikka ilman sua.”

Ensi-ilta: 17.10.2017

Muut esitykset: 19./20./26./27./28.10., 2./3./4./9./10./11.11, klo 19, lauantaiesitykset klo 15
Liput: 25/22/20 €, tiketti.fi
Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22, Helsinki, www.valtimonteatteri.com