”… Suomessa yksilön yhteiskunnallista arvoa mitataan työn kautta, joten on luontevaa, että työ on keskeisessä osassa viranomaisten kotouttamistoimenpiteissä… Kotoutumis-käsitteen yksi ongelma on sen viittauskohde, sillä ei ole lainkaan selvä, millä perusteillä voidaan määritellä ” osallistuminen suomalaiseen yhteiskuntaan”, ” suomalainen elämäntapa” tai ” suomalaiset arvot”. Kotoutuminen määrittyy tilaksi, jossa vertailukohtana on ihanteellinen kuva ”suomalaisesta elämästä”, jota verrataan maahanmuuttajan tosiasialliseen elämäntilanteeseen. ” Suomalaisuuteen” ei tässä yhteydessä liitetä mitään kielteisiä piirteitä, joten kyseessä on eräänlainen utopia…”

Tuomas Martikainen Suomi-remix

Seisot pysäkillä. Odotat bussia muiden ihmisten seassa. Tarkistat älypuhelimestasi onko lippusi kunnossa. Mieleen tulee jostain syystä Kharon, joka vei kuolleiden sielut Haadeksen valtakuntaan. Tavallaan jokainen bussimatka vie meidät lähemmäksi kuolemaa, vaikka kiireessä luulemme matkamme vievän kotoa työpaikalle tai työpaikalta kotiin. Bussi saapuu ja etuovi avautuu. Ratin takana on joku muu, kuin viime kevään vaalimainoksista tuttu SDP:n puheenjohtaja. Epäröit hetken onko sinulla sama suunta kuin sen eri etnisen taustan omaavan kuljettajan kanssa. Unohdat hänet kuitenkin hetkessä, hän on vain osa bussin kalustoa ja toivot, että bussista löytyisi tyhjä penkki. Et huomaa että astuessasi bussiin olet astunut kuskin valtakuntaan. Hän johtaa bussia, kuin puheenjohtaja valtiota. Viimeisestä tiedät hyvin paljon, hän on maan pääministeri, toisesta et juuri mitään.

Miksi näin? Molemmat johtavat tavalla tai toisella sinua. Elämäsi on heidän käsissään. Tunnistat johtajaksi pääministerin, mutta palvelijaksi kuljettajan. Onko kuljettaja vähempiarvoinen, vaikka ajon aikana hänellä on enemmän valtaa elämääsi kuin pääministerillä koskaan? Luotatko pääministeriin enemmän, koska hän on enemmän näköisesi?

Kuskit esityksellä tutkimme valtarakenteita maahanmuuttajakuljettajien perspektiivistä. Milloin ei-suomalaissyntyisten ihmisten tarinat voivat olla yhtä arvokkaita kuin valtaväestön tarinat? Miten voimme normalisoida ja inhimillistää valtaväestöön kuulumattomien ihmisten tarinoita? Päästäksemme neutraalille tasolle meidän pitää purkaa vallalla olevat stereotypiat. Löytää ihminen kuskin hahmon takaa.

Työryhmä: Romulus Chiciuc,  Agnes Kaszas, Luyeye Konssi, Salla Kozma, Soroush Seyedi & David Kozma.

Esitykset:

03 joulukuu 2019 18:00

04 joulukuu 2019 18:00

05 joulukuu 2019 18:00

08 joulukuu 2019 16:00

16 joulukuu 2019 18:00

17 joulukuu 2019 18:00

18 joulukuu 2019 18:00

19 joulukuu 2019 18:00

20 joulukuu 2019 18:00

21 joulukuu 2019 16:00

Paikka : Mad House Helsinki / Teurastamo  Katso paikka kartalla
Esityksen lähtöpaikka Kampin terminaali, laituri 48. Esityksen toinen osa tapahtuu Mad House Helsingissä. 
Kesto: n. 2t
Esityskieli: englanti-suomi 

Liput: 12/18€  Osta

Esitystä ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Helsingin kaupunki

Yhteistyössä: Mad House Helsinki