Kuskit-näytelmä alkaa Kampin bussiterminaalissa, jossa katsojat astuvat isoon turistibussiin. Aiheeseen sopivamman tunnelman olisi luonut ehkä HSL:n peruslinjabussi, mutta toki turistibussin mukavilla penkeillä prologin kuunteleminen Helsingin keskustaa ympäri ajettaessa on rattoisampaa. Prologi on pitkä tutkielma maahanmuuton eri vaiheista Suomessa, maahanmuuttajien yhteiskunnallisesta asemasta, kotouttamispolitiikasta ja maahanmuutosta poliittisen mielipideilmaston reaktorina. Prologi jää hieman kesken bussin saapuessa Teurastamolle ja mahdollinen loppuhuipennus/johtopäätösosa jää kuulematta.

Esitys jatkuu Teurastamolla Mad Housen pienessä salissa, jossa monologityyliin neljä näyttelijää kertoo Suomeen bussikuskiksi päätyneen ”Georgen” (ja muutaman muun kuskin) hieman poukkoilevaa tarinaa. Näytelmä on koottu useiden henkilökuljetuksen alalla työskentelevien maahanmuuttajien tarinoista ja ainakin näyttämötaiteeseen hyvin vähän tottuneen katsojan on hieman haasteellista seurata punaista lankaa. Se ei ehkä ole tarpeenkaan, sillä usean eri henkilön tarinan sekoittaminen ja yksityiskohtien ristiriitaisuus tekee kuulijalle selväksi, että George on vain kerronnan väline ja tarinan seuraaminen ei ole oleellista.

Näyttelijöiden työtä on miellyttävä seurata. Prologi oli tasaista tieteellisen tekstin luentaa selkeällä suomen kielellä, näytelmäosuus neljän eri näyttelijän henkilökohtaisempaa ja värikkäämpää tulkintaa englanniksi. Jokainen tuo omaa persoonaansa eri tavalla esiin ja kuljettaa tarinaa reippaasti eri sivupolkuja kohti yhteistä maalia. Rauhallinen äänimaisema, hitaasti liikkuva taustakuva ja lähelle yleisöä tulevat näyttelijät luovat hyvin intiimin tunnelman. Sumuiseen lauantai-iltaan Teurastamon pihalle astuessa jää miettimään onko George onnellinen – ja toivoo, että hänen unelma toteutuu vielä joskus.

Muut arviot esityksestä:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/12/27/vuosi-on-ollut-upea-tassa-ovat-vuoden-2019-mieleenpainuvimmat-teokset-ja

https://areena.yle.fi/1-50319836

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006335718.html

https://www.maailmankuvalehti.fi/index.php/pitkat/rajoja-rikkovaa-teatteria-suomessa-iso-ryhma-ihmisia-jotka-eivat-nay-missaan

https://www.hbl.fi/artikel/chaufforer-med-invandrarbakgrund-trader-fram-i-teaterforestallning/