Alexandra Salmela: PUU 

Markus Leikola: TÄNÄÄN

Ohjaaja: David Kozma

Paikka ja aika:

26.10.2016, klo 17:00 Musiikkiteatteri Kapsäkki ( Hämeentie 68, 00550 Helsinki )

28:10.2016, klo 15:00 Palvelutalo Kukkasrahasto

Esityskieli: suomi

 

Alexandra Salmela: PUU

Näytelmä on R.E.A.D. 2015 ohjelmistoon kuuluneen maahanmuuttajakirjailijoiden dramaturgiatyöpajan tuotos. Halusimme rohkaista maahanmuuttajakirjailijoita kirjoittamaan teattereille draamaa. Pääkaupunkiseudulla melkein joka kymmenes asukas on maahanmuuttajataustainen. Me haluamme myös auttaa teattereita löytämään uutta katsojakuntaa tarjoamalla heille näytelmiä jotka voisivat sopia myös maahanmuuttajille. Työpajan veti talven aikana Kristian Smeds.

Alexandra Salmela (s.1980) on slovakialaissyntyinen kirjailija. Hän asuu Suomessa ja kirjoittaa suomeksi ja slovakiksi.

Salmela on valmistunut teatteridramaturgiksi Bratislavan teatterikorkeakoulusta sekä suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi Kaarlen yliopistosta Prahasta.

Salmelan ensimmäinen suomeksi kirjoittama romaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan ilmestyi vuonna 2010. Se voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Kaiharin kulttuuripalkinnon. Teos oli myös Finlandia-palkintoehdokas. Salmelan ehdokkuus herätti keskustelua, sillä hän ei ole Suomen kansalainen, kuten palkinnon säännöt edellyttivät. Myöhemmin Suomen Kirjasäätiö poisti kansalaisuusvaatimuksen säännöistä.

Vuonna 2013 Salmelalta ilmestyi satukirja Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia. Kirja julkaistiin samanaikaisesti myös Slovakiassa.Se oli Arvid Lydecken -palkintoehdokkaana. Salmelan toinen romaani, Antisankari, ilmestyi syyskuussa 2015.

 

Markus Leikola: TÄNÄÄN

Markus Leikola, helsinkiläinen kirjailija, julkaissut mm. kaksi tietokirjaa, kuusi runokirjaa, yhden novellikokoelman, kaksi näytelmää, yhden kuunnelman ja yhden romaanin. Tänään on Leikolan itsensä dramatisointi samannimisestä novellista. Leikola luonnehtii sitä beckettiläiseksi pastissiksi mitäänsanomattomassa toimistoympäristössä. Kertomuksessa on kaksi henkilöä, joista tiedämme vain, että heidän nimensä ovat A ja B.

 

tanaan-kopiopuu-kopio

 

 

 

 

 

 

 

kulke_RGB_multi