Sibylle Berg – JA NYT: MAAILMA! ( 2013 )

Ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen

Suomennos Jukka-Pekka Pajunen

Näyttelijät Marja Salo, Emilia Kokko, Maija Andersson

Aika 24.11.2017 klo 19:15

Paikka Globe Art Point ( Malminkatu 5 )

Esityskieli Suomi

Yhteistyössä Goethe Institut Finnland

 

He ovat fiksuja, ja he elävät epävarmoissa olosuhteissa, koska yksikään heidän työharjoitteluista ei tuota heille yhtään rahaa. He myyvät kotitekoisia huumeita internetissä, he kirjoittavat muotiblogeja ja yrittävät lisätä vartaloidensa markkina-arvoa kuntosaleilla, vaikka he halveksivat niitä markkinoita. He kommunikoivat skypettämällä, viestittelemällä, chättäilemällä ja soittelemalla, mutta eivät silti mahda mitään ylitsevuotavalle yksinäisyydelleen.

Sibylle Bergin “tekstissä yhdelle tai useammalle äänelle” nuori nainen tekee tiliä elämästään siihen asti. Hän on joskus kuulunut julmaan tyttöjengiin, mutta on nykyään itse tyyneys ja harrastaa joogaa. Aikanaan tuli harrastettua kömpelöä ja kovakouraista teiniseksin yritystä kesäleirillä, mutta nyt puhutaan sukupuoleen liittyvistä haasteista ja “seksi- tai rakkausprojekteista” miesten ja naisten kanssa. Halu ja kaipuu kuuluvat vain valkokankaalle, perhe on ryhmitys, jonka rakennat itsellesi, ja samalla maailma lymyilee ulkona antaen vaatimuksia ja tuottaen mahdottomia roolimalleja.

Sibylle Berg maalaa armottoman mutta herkän muotokuvan neljästä nuoresta aggression, apatian, kauhun ja seesteisyyden rajapinnassa kulkevasta naisesta, jotka ovat epävarmoja minkä puolesta tässä pitäisi taistella. He eivät edes tiedä, kutsuako itseään “meiksi” vai ei.

“Berg maksaa velkansa tälle maailmalle, jossa Hollywood-elokuvat nähdään vain esittävän ideaalia rakkauselämää, kaverit ovat sosiaalisen median kontakteja ja ostaminen on kansalaisvelvollisuus. Mikä mahtava teatterikappale: voimakas, brutaali ja epätoivoinen.” – Süddeutsche Zeitung

 

Sibylle Berg on saksankielisen maailman laajimmin tunnettu nykyaikainen naiskirjailija, ja häntä pidetään yhtenä Saksan provosoivimmista kirjailijoista. Hänen ensimmäinen romaaninsa ”Ein Paar Leute suchen das Glück und lachen sich tot” (“Harva ihminen etsii onnellisuutta ja nauraa itsensä kuoliaaksi”) julkaistiin Reclam Verlagin toimesta vuonna 1997 erinomaisella menestyksellä. Eräs kriitikko nimitti Sibylleä “nuoren, pettyneen sukupolven uudeksi ääneksi”. Teos käännettiin myöhemmin kymmenelle kielelle, sitä käytettiin oppimateriaalina kouluissa ja sitä on myyty noin 400 000 kopiota.

Sibylle syntyi ja kasvoi Weimarissa, Itä-Saksassa, musiikin professorin ja kirjastonhoitajan tyttärenä. Stasin pidätettyä useita hänen läheisiä ystäviään, hän pakeni Länsi-Saksaan, missä hän opiskeli merentutkimusta Hampurin yliopistossa. Vuonna 1996 hän muutti Sveitsiin asuakseen lempikaupungissaan, Zürichissä. Hän meni naimisiin vuonna 2004, sai Sveitsin kansalaisuuden vuonna 2012 ja asuu nykyään jatkuvasti pidempiä ajanjaksoja Israelissa. Hänen kirjoitustyyliään on verrattu Kurt Vonnegutiin, Brett Easton Ellisiin, Michel Houellebecqiin, ja Will Selfiin. Hänestä on tullut ikoninen hahmo Saksan vaihtoehtoisille alakulttuureille, ja hän on kerännyt valtavan seuraajakunnan Euroopan LGBTQ- ja taiteilijayhteisöissä.