Wolfram Lotz: SUURI MARSSI (Der große Marsch)
Ohjaaja: Martina Marti
Suomennos:
Ville Koskivaara
Näyttelijät: Mona Kortelampi, Jukka Vuotilainen, Mirja Oksanen, Jorma Markkula, Misa Nirhamo

Muusikko: Romulus Chiciuc
Paikka: KOM ravintola (Kapteeninkatu 26, 00140 Helsinki)
Tilaisuudessa myös saksalaisen näytelmäantologian julkaisu
Aika: 27.10.2015 klo 18:00
Esityskieli: suomi

”Teatteriväki on pääosin (toki poikkeuksiakin löytyy) munapäitä.“ Tällä huomautuksella saksalainen kirjailija-näytelmäkirjailija Wolfram Lotz (s. 1981) aloittaa teoksensa “Suuri marssi”. Tämän jälkeen Lotz tanssittaa katsojan niiden kapitalisminarvostelukliseiden ja piintyneiden katsantokantojen halki, jotka ovat viime vuosina pesiytyneet saksalaiseen teatteriin ja muodostuneet standardeiksi. Lopuksi hän luo uudenlaisen, radikaalin, anarkistisen, runollisen ja neuvottomankin katseen maailmaan, tarkoituksenaan karistaa pois kaikki taiteeseen kohdistuvat odotukset ja vakiintuneet tavat käydä poliittista keskustelua. Tähtäimessä Lotzilla on uudet aluevaltaukset.

“Suuri marssi” on revyymuotoinen, mahtipontinen ja erittäin vitsikäs näytelmä. Illan juontajana toimii aggressiivinen, poliittisesti tyhmänkorrekti naisnäyttelijä. Aiheita ja vieraita ovat muun muassa RAF, Horst Mahler, Josef Ackermann, työnantajaliiton puheenjohtaja Hundt, Bakunin, Hamlet, Prometheus, näytelmäkirjailija itse ja hänen äitinsä, sosiaalituensaajien joukkona esiintyvä Todellisuus, halu tulla kuolemattomaksi sekä hyvin kaunis, yksinkertainen runo.

Lotz ei piittaa siitä, missä raja menee — hän riepottelee teatteria kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin. Teoksen omintakeinen muoto tuntuu miltei mahdottomalta toteuttaa näyttämöllä ja pakottaa jokaisen ohjaajan avustajineen käymään kamppailua kirjoittajan ja hänen tekstinsä kanssa. Sen, joka aikoo ohjata tämän kappaleen, täytyy käyttää rutkasti mielikuvitusta. Hänen täytyy periaatteessa keksiä teatteri uudelleen. Jo kappaleen lukeminen tuottaa niin paljon riemua, että sitä iloitsee jo etukäteen kaikista niistä toteutuksista, joihin tulevina vuosina uskalletaan ryhtyä!“ – Falk Richter

Lotz ja “Suuri marssi” saivat vuonna 2011 uuden polven näytelmäkirjailijoille myönnettävän Kleist-palkinnon.

 

r.e.a.d. SUURI MARSSI Lotz