Matei Visniec – MIGRAAAANTS ( 2016 )

Ohjaaja Lija Fischer

Käännös Nick Awde

Näyttelijät Usva Kärnä, Greta Mandelin, Petteri Pennilä, Sami Saikkonen, Ulla Virtanen. 

Esityskieli Englanti

Aika 23.11.2017 klo 18:30

Paikka Ravintola Kapsäkki ( Hämeentie 68 )

 

He tulevat Pakistanista, Afganistanista, Somaliasta, Eritreasta, Syyriasta, Irakista, Libyasta, Malista, Algeriasta, Marokosta, Haitilta ja monesta muusta maailman kolkasta, missä elämä ei ole enää yhteensopiva tulevaisuuden toiveiden kanssa. Heitä on miljoonia. Kuinka monta miljoonaa? Sitä kukaan ei osaa sanoa. Heitä kutsutaan maahanmuuttajiksi ja heillä on vain yksi ajatus: halu saavuttaa Eurooppa.

Vain viiden kuukauden kuluttua Eurooppa oli paniikissa. Poliitikot ja kansa tajusivat, että tällä planeetalla asuu noin 80 miljoonaa ihmistä, jotka asuvat sodan rikkirepimillä alueilla ja joilla on oikeus, ainakin periaatteessa, pyytää kansainvälistä suojelua sekä anoa turvapaikkaa Euroopasta. Rajoja aletaan sulkea. Piikkilanka ja sen symboliikka nousivat jälleen esiin historian painajaismaisimmilta sivuilta. Eurooppa ei tiennyt, mitä sille oli tapahtumassa ja mitä pitäisi tehdä. Halu omien arvojen, kuten liikkumisen vapauden, ihmisoikeuksien sekä avoimen yhteiskunnan, kiistämiselle ja miljoonien turvapaikanhakijoiden massojen pysäyttämiselle oli suuri.

 

Matei Vişniec ([maˈtej viʃˈnjek]; syntynyt 29.1.1956 Rădăuţissa) on Pariisissa asustava romanialais-ranskalainen näytelmäkirjailija, runoilija ja toimittaja. Hän on tunnettu kansainvälisesti erityisesti ranskankielisistä teoksistaan. Hän valmistui vuonna 1980 Bukarestin yliopiston historian ja filosofian laitokselta. Vuosina 1977-1987 hän kirjoitti kahdeksan kaksi- tai kolminäytöksistä näytelmää, noin kaksikymmentä lyhytnäytelmää, ja muutamia elokuvakäsikirjoituksia, mutta sensorit hylkäsivät niistä jokaisen. Vuonna 1987 eräs kirjallisuusyhdistys kutsui hänet Ranskaan, jossa hän anoi poliittista turvapaikkaa. Vuoden 1988 elokuusta vuoden 1989 lokakuuhun hän asui Lontoossa, jossa hän työskenteli BBC:n Romanian osastolla.

Ranskaan asetuttuaan hän on kirjoittanut pääasiassa ranskaksi ja hänelle on myönnetty Ranskan kansalaisuus. Kommunismin kaaduttua Romaniassa vuonna 1989 Matei Vișniecistä tuli yksi maansa esitetyimmistä näytelmäkirjailijoista. Yli 30 hänen kirjoittamaansa näytelmää on esitetty Bukarestissa ja muissa kaupungeissa. Vuonna 1996 Timisoaran kansallisteatteri järjesti Matei Vișniec –festivaalin, jolla kaksitoista teatteriseuruetta esitti hänen näytelmiään. Hänen kansainvälinen uransa näytelmäkirjailijana alkoi vuonna 1992, kun hänen näytelmänsä Horses at the Windows esitettiin Ranskassa ja Old Clown Wanted Bonnin Biennaalissa.

Sen jälkeen Ranskassa on esitetty yli kaksikymmentä Vișniecin näytelmää (Théâtre Guichet Montparnasse, Studio des Champs-Elysées, Théâtre du Rond-Point des Champs Elysées – Paris, Théâtre de l’Utopie – La Rochelle, Compagnie Pli Urgent – Lyon, Théâtre Le Jodel – Avignon, Théâtre de Lenche and Théâtre de la Minoterie – Marseille, Compagnie Nice-Théâtre Vivant – Nice, jne.). Old Clown Wanted –näytelmää on esitetty Ranskassa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Tanskassa, Itävallassa, Puolassa, Suomessa, Italiassa, Turkissa, Brasiliassa, Romaniassa, Moldovassa ja Georgiassa. Hän tekee työtä toimittajana Radio France Internationale -kanavalle.