Nicoleta Esinencu  THAT MOMENT ( 2013 )

Ohjaaja David Kozma 

Näyttelijät  Vera Kiiskinen, Kasperi Nordman, Sara Sulander

Aika 24.11.2017 klo 18:00

Paikka Globe Art Point ( Malminkatu 5 )

Esityskieli Englanti

 

Näytelmän lähtökohtana on tapaus nykypäivän Moldovasta. Perheenisä leikkasi lapsensa sormet poikki tämän anastettua hänen lompakosta rahaa. Tämän fiktiivisen näytelmän tapahtumat perustuvat tositapahtumiin. That Moment on näytelmä rahasta, urasta, politiikasta ja valheista. Sekä hetkestä jolloin unelmoi olevansa “Adidas” etkä “Adibas”.

 

Nicoleta Esinencu on moldovalainen näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja, joka on teatteritaiteen opintojensa jälkeen ollut aktiivinen jäsen Itä-Euroopan teatterimaailmassa, kirjoittaen näytelmiä, sekä ohjaten ja kehittäen esityksiä.

Stuttgartin Academie Solitude:n vuonna 2003 myöntämän apurahapalkinnon jälkeen hänestä tuli laajalti tunnettu näytelmänsä “FUCK YOU, Eu.ro.Pa!” johdosta, jonka julkaisi Saksassa Solitude Press (Stuttgart, 2005) ja Ranskassa éditions l’Espace d’un instant (Pariisi). Näytelmän provosoiva tyyli on käynnistänyt hurjia poliittisia väittelyitä Romaniassa ja Moldovassa. Näytelmä voitti romanialaisen dramAcum teatteripalkinnon ja se julkaistiin Romanian Pavilionin lukemistossa 51. Venetsian Biennaalissa (2005).

Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Récollets International Accommodation and Exchange Centren (Pariisi, Ranska) apuraha. Vuonna 2007, osallistuessaan Bukarestin Goethe-instituutin Public Space –projektiin (Romania), hän kehitti A(II)Rh+ -esityksen.

Vuonna 2009 hän osallistui useisiin residenssi- ja kulttuuriohjelmiin Kunstlerhaus Edenkobenissa (Saksa), Romanian kulttuuri-instituutissa Pariisissa (Ranska) ja Berliinin Literarisches Colloquiumissa (Saksa).

Hän jatkoi vuonna 2010 Kremsin Unabhängiges Literaturhaus NÖ:n residenssissä (Itävalta), kehittäen useita ideoita tulevia teoksia varten.

Vuonna 2010 Nicoleta Esinencu perusti Chisinauhun kokeellisen taiteilijatilan (teatteripainotteinen) teatru-spalatorien, jota hän myös koordinoi.

Taiteilija oli Leipzigin kirjamessujen sekä Berliinin kirjallisuusfestivaalin vieraana vuosina 2010/2012. Hän on myös osallistunut aktiivisesti sellaisiin kulttuuriprojekteihin kuten After the fall, Moldova Camping, ja Relations, Flow, Tandem.

Heinäkuun 2013 aikana Nicoleta Esinencu oli residenssitaiteilijana @ Badgastissa, Den Haagissa, Hollannissa. N. Esinencun näytelmiä on esitelty Romaniassa, Moldovan tasavallassa, Ruotsissa, Puolassa, Bulgariassa, Slovakiassa, Suomessa, Saksassa, Venäjällä, Japanissa, Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Itävallassa.

Hänen tekstejään on käännetty saksaksi, englanniksi, ranskaksi, bulgariaksi ja puolaksi, ja niitä on julkaistu Romaniassa (IDEA), Saksassa (Walther Koenig, Solitude Press), Ranskassa (L’Espace d’un instant), Bulgariassa, Itävallassa ja Puolassa.