Andreas Flourakis – THE THINGS YOU TAKE WITH YOU ( 2016 )

Käännös Alexi Kaye Campbell 

Ohjaaja David Kozma

Näyttelijät  Julia Högnabba, Essi Kaila, Salla Kozma, Satu Mikkelinen, Pauliina Palo 

Aika 23.11.2017 klo 19:45

Paikka Ravintola Kapsäkki ( Hämeentie 68 )

Esityskieli Englanti

 

Näytelmä esittelee kreikkalaisten reaktioita tarinoihin, joita pakotettuna kotinsa jättäneet ja Kreikan saaristoon rantautuneet ihmiset ovat kertoneet.

Ensimmäisenä äänessä oleva torjuisi ja jättäisi heidät oman onnensa nojaan. Toiset olisivat myötätuntoisempia. Jotkut yrittävät hyötyä heistä ja palkata halpatyövoimaksi tekemään töitä, joita kreikkalaiset eivät halua tehdä, ja samalla saada heidät mukaan maksamaan veroillaan Kreikan velkoja.

Tarinan teema muodostuu huhusta, että kreikkalaiset ovat varastelleet maahanmuuttajien omaisuutta rannoilleen huuhtoutuneista matkalaukuista. Eräs mies myöntää varkaudet. Hän löysi rahanippuja, jotka oli tarkasti kääritty muoviin, etteivät ne kastuisi. Toiset tyytyvät vain tarkkailemaan näitä tavaroita ja siten tarjoavat kurkistuksia siihen, keitä nämä maahanmuuttajat ovat.

Tavaroiden joukosta löytyy henkilökohtaisia valokuvia ja kirjeitä, baseball-lippiksiä ja leluja, eli mitä tahansa mitä nämä ihmiset eivät voineet jättää kotiinsa. Jokainen laukku ja salkku vaikuttaa sisältävän yhden yhdistävän tekijän: avaimet taloon, kotiin, johon he toivovat vielä jonain päivänä palaavansa.

 

Andreas Flourakis on näytelmäkirjailija, ohjaaja ja dramaturgian opettaja. Hän on kirjoittanut yli kaksikymmentä teatteriteosta, jotka on käännetty monelle eri kielelle, mukaan lukien englanti, ranska, espanja, portugali, Italia, saksa, turkki, romania, puola, albania ja suomi. Niitä on esitetty sekä Kreikassa että kansainvälisesti sellaisissa teattereissa ja tapahtumapaikoissa kuten Royal Court Theatre (Lontoo), Art Theatre Karolos Koun (Ateena), Espanjan kansallisteatteri (Madrid), Lincoln Center Theater (New York), Gate Theatre (Lontoo), West Yorkshire Playhouse (Leeds), Stegi, Onassis Cultural Centre (Ateena), Tristan Bates Theatre (Lontoo), Epi Kolono (Ateena), Albanian kansallisteatteri (Tirana), Beep (Ateena), Theatre of the South (Ateena), Maison d’Europe et d’Orient (Pariisi) ja Theatre Skrow (Ateena).

Hänen näytelmiään on esitetty myös useilla festivaaleilla kuten HotINK (New York), Helsingin juhlaviikot (Helsinki), Gi60 (New York), Oyun Yaz Festival (Istanbul), International Monodrama Festival (Pafos, Kypros), Cultural Olympiad (Ateena), ja Comparative Drama Conference (Los Angeles). Palkinnoista mainittakoon kunniamaininta Art Theatre Karolos Kounin yksinäytöksisten näytelmien kilpailussa (2003), valinta Janus-projektin New Plays and New Playwriting Across Europe -teosten joukkoon (2006), toinen palkinto Rhodoksen kunnallisen ja alueellisen teatterin järjestämässä yksinäytöksisten näytelmien kilpailussa (2008), kolmas palkinto UNESCO:n kansainvälisen teatteri-instituutin International Monodrama –kilpailussa (2006-2008), Royal Courtin kansainvälisen residenssin Writer-in-Residence –palkinto (Iso-Britannia), ja Fulbright Artists –palkinto (Yhdysvallat).

Vuonna 2014 hänen näytelmänsä Strong Knees valittiin yhtenä kolmesta teoksesta palkitussa dramaturgian Eurodram-kilpailussa. Hän on toiminut myös vierailevana dramaturgian professorina Kansasin yliopistossa.