Mahin Sadri ACCLIMATIZATION

Käännös Samaneh Ahmadian

Ohjaaja Aino Kivi

Näyttelijät Maija Paunio, Eeva Semerdjiev, Anna Korolainen

Paikka Ihana Kahvila Baari ( Aleksanterinkatu 7 )

Aika: 22.11.2017 klo 18:00

Esityskieli Englanti

 

Näytelmä perustuu kolmen iranilaisen naisen elämäntarinoihin. Mahnaz Dalir Rooy Fard oli Iranin ja Irakin välisessä sodassa kuolleen lentäjän ja kansallissankarin Abbas Doranin vaimo. Shahla Jahed oli tunnetus iranilaisen jalkapalloilijan rakastajatar. Hänet tuomittiin miesystävänsä vaimon murhasta kuolemaan. Leyla Esfandyari oli Himalajalla kuollut kuuluisa vuorikiipeilijä. He kertovat tarinansa laittaessaan ruokaa yhdessä.

Heidän monologinsa kertovat omien tarinoidensa lisäksi yhteiskunnasta jossa elivät. Näytelmän nimi viittaa ihmiskehon sopeutumiseen ilmanpaineen muutoksiin vuoria kiivetessä. Aivan kuten näiden naisten oli sopeuduttava yhteiskunnan jatkuvaan muutokseen ja ympäröiviin olosuhteisiin.

 

Mahin Sadri syntyi Iranissa vuonna 1979. Hän aloitti kirjallisen työskentelyn 15-vuotiaana kirjoittamalla runoja, ja suoritti sen jälkeen elokuvaopintoja Rashtissa, Pohjois-Iranissa, missä hän oli syntynyt ja kasvanut. Suorittaessaan Teheranissa korkeakoulututkintoa saksan kielessä, hän aloitti työskentelyn haastattelijana kansallisissa sanomalehdissä kuten Iran ja Jaamejam. Sitä kautta hän aloitti työt Koohestanin assistenttina Recent Experiences ja Amid the Clouds näytelmien parissa. Mahin matkusti Koohestanin kanssa edelleen Kölniin osallistuen siellä Single Room –näytelmän ohjaukseen ja kääntämiseen. Myöhemmin hän oli mukana käsikirjoittamassa Mehr Theatre Group:n esitystä Quartet: A Journey North, joka perustuu yhteen Sadrin iranilaista sarjamurhaajaa käsittelevistä dokumenttielokuvista. Hän on myös yksi tämän tuotannon esiintyjistä. Hän aloitti hiljattain kirjoittamaan näytelmiä muille ohjaajille sekä ohjaamaan omia näytelmiään.